Sunday, March 27, 2011

Meet the Failures


Assalamualaikum..

Entry kali nih..aku akan sedikit serius..yela kalau berbicara pasal hidup kita mesti kena serius..tak boleh main-main ye adik-adik..yeah dah jadi macam pengacara mari mengaji pulak..okay sekarang kita serius kembali..back to the topic meet the failures..dalam hidup kita nih tak semua yang kita buat menjadi kadang-kadang tak menjadi ( tak suka sebut perkataan gagal sebab memang mencabar keegoan..ciss)..itulah kadang-kadang kita tak sedar apa perkara yang membuatkan kita tak berjaya..mungkin sikap kita, apa yang kita dah buat pada masa lalu yang kita tak sedar, mungkin kita dah sakitkan hati orang, mungkin kita masih tak maafkan orang yang sakitkan hati kita atau mungkin kita tak cukup berusaha..tak lupa juga mungkin kejayaan tu bukan milik kita lagi atau kejayaan tu bukan milik kita langsung

Tapi apa yang paling penting adalah usaha kita..tak kira lah berapa kali kita jatuh, terbaring, terpeleot (betul ke ejaan dia??hentam saja..hehe) atau tersembam..usaha adalah yang paling penting..sebab Allah tak akan ubah nasib sesuatu kaum, sampai lah kaum itu mengubahnya sendiri..maknanya usaha lah yang paling penting untuk berjaya..bukan semua orang yang berjaya terus berjaya tanpa kegagalan dan usaha..melainkan memang dengan izin yang maha Esa untuk dia berjaya tanpa kegagalan..pada aku kejayan tu subjektif macam cantik juga..lain orang lain citarasa..kadang-kadang berjaya masukkan benang dalam jarum pun dah di kira kejayaan besar..kita yang tengok ni pun sibuk kutuk.."ek eleh masukkan benang dalam jarum sampai nak heboh 3 hari 3 malam"(sila baca dalam nada yang menjengkelkan)..kita nih mana tahu betapa susahnya dia nak buat benda tu kan..jadi walau betapa kecilnya kejayan orang lain pada pandangan mata kita..sokonglah dia..lagi-lagi keluarga atau kawan-kawan kita..

Kegagalan bukan bermaksud perjalanan kita akan terhenti setakat itu saja..kadang-kadang kegagalan lah yang menjadi tiket untuk kita berjaya..siapa yang tahu..tak ada siapa pun yang tahu melainkan Allah s.w.t yang maha Mengetahui..jadi apabila ditimpa kegagalan janganlah putus semangat, putus asa ke tapi jadikan ia booster untuk meraih kejayan di masa hadapan..mungkin belum tiba masanya untuk kita berjaya..terima kegagalan dengan hati yang terbuka..walau macam mana teruk pun kita terjatuh sampai terguling-guling, berdarah-darah..jangan anggap kita dah mati..dah tak boleh buat apa-apa lagi..kita kena bangun dan teruskan perjalanan kita sampai jumpa dengan kejayaan..akhir kata..kejayaan dan kegagalan adalah suatu perkara yang bergerak seiring dengan usaha, kalau usaha bergerak perlahan kegagalan akan menjadi teman..kalau tidak sebaliknya..tapi semuanya bergantung kepada keizinan yang maha Esa..tata..:-)

P/s : entry kali ini ditulis sempena meraikan ketidakberjayaan aku dalam ujian renang dan test pada minggu lepas..sedih siot..tapi macho tetap macho..nak nangis tahan..so this is a little bit motivation for myself..di ingatkan semua ayat-ayat diatas adalah lahir dari hati dan minda aku hasil dari pembacaan buku-buku motivasi dan ilmiah..tiada copy and paste (cewahh)..haha..:-p




Tuesday, March 22, 2011

Bravo Zulu Dinner!!

Assalamualaikum

syukur kehadrat ilahi dengan limpah dan kurnianya dapat saya menulis di belog ini..haha skema pulak kan..fuhh..lamanya tak update blog ni..sejak tukar background n touch up2 sikit blog ni tak pernah buka dah..memang rajin kan..bukan malas sebenarnya tapi sibuk dengan study n dinner..huh..dinner??kalau sebut pasal dinner mesti kepala otak korang pikir yang dinner kat hotel kat dewan ke..yep betul ape yang ada kat otak korang tak perlu disangkal lagi..memang dinner kat hotel..

kalau di ikutkan ni dinner kedua yang pernah aku join sepanjang aku berumur 22 tahun ni..kalau tak di ikutkan pulak mestila da banyak kali aku dinner..apela takkan korang tak pernah makan malam a.k.a dinner??haha..kalau dinner yang first tu time matrik..aku datang makan, bergambar2 je tapi kali ni aku yang organise dinner tu..hurmm..memang banyak benda yang nak pikir..tempat kat mana, makan ape, nak buat budget camne n banyak lagi..

kitorang start plan dinner ni dari tahun lepas lagi dalam bulan 9 kalau tak silapla..memang lama..yela plan nak buat dinner grand kan..banyak cabaran n dugaan..tiba2 nak cancel, budget takdela, ramai taknak pegila..huh..memang siot bengang rasanya..tapi kami dengan jayanya mengatasi sume masalah..yeay!! sebelum tengok gambar2 dinner yang tak seberapa ni..mesti korang tertanya2 ape sumbangan aku kat dinner tu kan..??macam biasala sebagai student accounting jawatan yang selalu dilepaskan kat aku ialah bendahari..kalau nak tau lebih mengenai sejarah bendahari aku sila baca entry aku nih..



bersama rakan2..dari kiri sobo, aku, ecah n kak bel
tema masquarade elegance nite..so kena pakai topeng..ini...bukanlah topeng aku..hehe


merpati dua sejoli..rambut sangat cantek!!

aku (gambar terpaksa di edit demi mendapatkan kulit yang clean n clear..hehe)

ni batch aku..OCEAN 12..sumenya sangat bersedia..

stage yang simple but nice..betul tak??

meja sebelah aku..dari kiri tn andi, tira, tn dudi n pn amalina..p/s: tira nak peace ke nak wat pe tu?..hee

aku n partner aku..dinner ni wajib bawa partner..so aku tangkap muat jela bawa classmate aku..mulut sangat seksi..kalah angelina jolie!!


gambar ni aku tak edit tau..agaknya aku fotogenik kot..ahaks!!

king n queen of the night


gambar2 aku time dinner tak banyak pun..aku memang malas nak bangun dari kerusi untuk bersosial lagi2 penat sebab tengok dinner ni tak seperti yang dijangkakan..tapi takpe..aku sure sume orang enjoy cume cam besela takde benda yang perfect kat dunia ni kan..sekali lagi bravo zulu untuk sume yang menjayakan dinner nih..hurmm lagi satu aku just tak seronok sebab tak sempat nak posing banyak2 depan kamera..rase nak pakai balik dress dinner tu n amik gambar banyak2..haha..mengarut je kan..by the way dinner ni bagi pengalaman kat aku untuk menguruskan event yang besar satu hari nanti..insyaAllah..lastly you don't know what do you feel until you experience it..tata..:-)

Wednesday, March 9, 2011

Jalan-jalan bersama dato'

Assalamualaikum..

da lame rasenye nak post pasal dato'..tapi tak berkesempatan pulak..yela busy kot..mane nak buat assiggment, study untuk test n kuiz, berhibur lagi  group discussion, presentation lagi, basuh baju, lipat baju..hah..sume nak cakap kan..kalau boleh pegi tandas pun nak bagitau..haha..itu memang lebih..memang org lain tak buat sume tu kan..cite macam nak rak mengalahkan menteri..huhu..

Bercakap pasal menteri aritu ade perjumpaan ngan jabatan perkhidmatan awam atau lebih mesra dengan gelaran JPA..kalau ikutkan hati memang tak nak pegi..tapi disebabkan aku hidup kat Uitm ni pun gune duit mereka yang bagi..jadi dengan rela hati aku pegi perjumpaan tu..lebih2 lagi bile kelas dibatalkan sebab perjumpaan tu..itu yang aku cukup tak suke!! (dalam hati berkate yes!! sambil tersenyum lebar) da la datang 'cepat' lepastu kene tegur pulak ngan orang JPA yang tengah cakap kat depan tu suro ktorg cepat masuk n amik seat..tak sume orang tengok sebenarnye..haha..dengan khusyuknye kami dengar ceramah JPA tu yang da separuh jalan..dan aku dapati isi2 ceramah tu cukup menyentuh hati kami yang tak suke melencong apabila takde kelas atau keje..huhu..dari situ kami berazam supaya tidak banyak berhibur lagi..sampai nak pasang radio kat kereta pun rase takut..yela radio kan sejenis hiburan jugak kan..tapi seperti bese perubahan hanyelah untuk ketika itu je..esok2..buat lagi..huhu..sungguh takde kesedaran sivik kan..haish..

Tadi aku pegi frutti tutti (taktaula betul ke tak ejaan die..janji sebutan same..hehe) kat sek 13 shah alam ngan rakan2 seperjuangan..kedai tu sebenarnye jual frozen yogurt..memang sedap walaupun aku tak berapa nak gemar sangat makan yogurt tapi aku bedal je..lagipun rase cam aiskrim jekk..haha..aku punye yogurt agak mahal RM17.50 sebab aku amik banyak n harge die ikut gram..tapi takpe sedap pun sedap..haha..lepas makan yogurt ktorg pegi makan kat wong solo iaitu kedai ayam penyet..indonesia punye style..restoran tu memang feveret aku n rakan2 seperjuangan..tiap kali de mase terluang mesti pegi makan situ..da jadi addict pulak..hehe..

hah..tetiba membebel pasal lain pulak kan..sebenarnye nak cite pasal dato'..lari topik pulak..hehe..takpe2 kite kejar balik..dato' yang aku maksudkan ni bukanlah spesis dato' k laki siti ataupun dato' laki umie aida..tapi dato' kawan aku..sebab pe aku panggil die dato'?sebabnye die ni atlit n baru2 ni die dpt PJK dari sultan kedah(kalau tak silap r) so kami ni pun  paggil die dato' sebab ingat die da dapat gelaran dato'..haha..nak dijadikan cite aritu die datang kolej aku..then aku ngan tira pun gedik2 ajak die kuar pegi makan..hehe..bajet die nak belanje kan..tapi die memang belanje pun..haha..terima kasih daun keladi kak dayah!!

aksi2 dato' bile gambarnye ditangkap
di kedai makan yang aku tak ingat nama kedai tu..boleh ke waiter tu suro aku pilih air sendiri?? ini menimbulkan tak puas hati customer tau..patutnye die tau air pe yang kite order..:-p

kitorg pegi makan sekejap je..itupun aku tak makan..rase rugi pun de..itu sume demi mendapatkan badan yang cantik sanggup tak makan malam..tapi kadang2 aku lantak je..haha..akhir kate don't jugde a book by it's cover..tata..:-)

Saturday, March 5, 2011

Hari Libur Sedunia

yep..ari ni ari sabtu..training takde..balik rumah pun tak..so ape yang aku buat ari ni??kejadian 4 pagi aku tak join..bukan taknak join tapi tak terbangun pulak..bukan salah sesape kan..hehe..maka ari ni dari pagi aku tak wat pe2 pun..selain mengemas katil sendiri, lipat baju sendiri dan buka lappy sendiri tengok email sendiri..sume aku buat untuk diri sendiri..yela kalau tak buat untuk diri sendiri sape lagi nak buat dak..??

waima lunch pun aku mintak rumet angkat aku yang belikan..haha..bukannye pe die yang tanye nak makan pe..aku pun tanpe segan silu mintak r die belikan..habes cite..hehe..sebenarnye aku de assignment tak??mestila ade..hidup sebagai seorg student tak pernah lari dari assignment..ce gtau aku student mane yang takde assignment..mesti takde kan..unless kalau die praktikal..ala kalau praktikal pun mesti de keje kan..takyah nak tipula (nada yakin gile..aku pun tak tau sebenarnye..hehe)..

sebagai student yang cemerlang aku rase takde mood nak wat keje..rase nak duk senang lenang je..hehe..tapi nanti aku yang parah keje tak siap..haha..berani wat berani tanggung!!..takpe2..petang ni je aku relax malam aku wat r keje..besela azam mmg hebat tapi tak pernah jadi..haha..tiap ari aku berazam nak berubah..jadi rajinla, taknak boros r n macam2 lagi..tapi sumenye hancuss..

ari ni jugak aku banyak bercakap 'benar' demi tidak mengantoikan diri sendiri..lagi sekali untuk diri sendiri..dengan itu aku mintak maap kat org yang mempercayai aku..huhu..tapi jangan salah anggap aku bukannye jahat ataupun penipu tegar..ari ni je kot itupun untuk menyelamatkan diri dari ditangkap dalam keadaaan yang mencurigai..hehe..haish..sampai sini jela update untuk ari sabtu yang boring..kang kalau aku sambung lagi mahu 2 3 page ni..haha..tata..:-)

PRA

yaaa..da lame nk post pasal bende ni..jadi apakah itu PRA?PRA bukanlah pra sekolah, pra universiti ataupun pra matang..tapi Program Roomate Angkat. kenapa PRA danjurkan?ini kerana meningkatkan semangat kasih sayang, kerjasama dan juge ikatan persaudaran..tapi sume tu tipu je..haha..takkan sebab tu kan..sebenarnye camni aku ngn rumet aku duduk berdua je kat bilik yang boleh memuatkan tiga orang..jadi disebabkan kami orang yang agak femes kat level ni (ehem!!)..maka ramai la orang datang bertandang kat bilik ktorg..ramai tu takdela ramai sangat dua org je pun..haha..bunyi cam puluh2 org kan...



gamba takde kene mengene ngn entry kali ni..just nk tunjuk org yang mengarut kat blog ni..

jadi sepanjang mase kami akan bersama tak kire siang atau malam, petir atau guruh, bak romeo n juliet dan uda n dara yang tak boleh dipisahkan langsung (cam karangan bm lak..ahaks), aku n rumet angkat aku tido bersama dan semestinye rumet angkat aku tu perempuan..kalau lelaki pe kejadahnye (sila bace dlm nada wan kamarudin ntv7)..mesti korg tertanye2..aik kate 2 org ley pulak tido same2 atas katil single (sedia maklum kalau duk asmara mesti katil single..takkan katil queen kot)..cmni ye..yang sorang lagi tu aku terpakse menolak permohonan die kerana die sudah berpunye..aha..sebenarnye aku, rumet aku, n rumet angkat aku..adalah single n available..sebab tu aku terima die jadi rumet angkat ktorg..jadi kami adalah 3 gadis cun yang masih tak berpunye gitu..ahaks..



pening ngn perangai calon rumet angkat yang berkemungkinan di reject atas status makciknye..(sori tira..hehe)

calon rumet angkat yang terpilih..syabas inspektor syahab!!

2 org calon rumet angkat yang saling bersaing antara satu sama lain..kalau tgk dari gamba ni rase2 sape yang akan menang??faktor saiz badan sila abaikan..sekali lagi tira jangan mara..hehe

habis pasal tidak berpunye..walaupun cam de bende lagi nak tulis pasal kelab single ktorg yang diketuai oleh rumet angkat aku..tapi takpela simpan dulu..nnt org cakap promote diri lak..hehehe

huh..cam da takde idea lak nk tulis lagi..mugkin disebabkan mood tiada setelah mendapat tau yang de training pada pukul 4 pagi..4 pagi tau..bukan 4 petang..kalau 4 petang pun belum tentu aku pegi inikan pula 4 pagi..habesla kecantikan aku kalau tak cukup tido..huhu..

bunga pun reti buat muke mara tau..:-p

sampai sini jela pasal PRA ye..kejadian 4 pagi telah meragut segalanye..bagaikan hati ini di hiris sembilu..huh..kalau korg masuk palapes korg taula pe rasenye..tapi disebabkan semangat patriotik aku 'sangat' membuak2 aku akan pertimbangkan kejadian 4 pagi tu..tata..:-)

p/s: post kali ni agak mengarut cket..sila jangan muntah bile korg bace..:-p

Tuesday, March 1, 2011

Saya Seorang Student yang Cemerlang

yeah..ari ni bersamaan dengan 1hb 3 2011 segala penat lelah belajar utk test dah berakhir..walaupun bukan untuk jangka masa yang panjang tapi lega la sikit..sem ni rase kuiz mcm test, test da mcm final..fuhh berpeluh2 nak jawab test tadi..rase nak nanges pun ade..soalan 'senang' gile!! mule2 dapat kertas..perghh..soalan die..rase nak anta terus je..siot kenapala aku tak bace dengan semangat tadi..huhu..time tu la nak menyesal macam2..kenapala aku tido time study,kenapa tak bersungguh2 time study..macam2 la kate2 penyesalan dalam hati tuh..tapi besela sebagai seorang student yang sangat 'cemerlang' penyesalan hanye terdetik dihati apabila ditemui mati dalam keadaan menyayat hati di dewan exam..tula  lepas je test ke exam ke..pegi bersuke ria, enjoy sane enjoy sini..malam lepas test tak belaja cam bajet da abes final..cam aku ni hah sempat berbelog..hehe (da lame tak update blog nih)..hurmm..kate2 khas untuk diri sendiri moga2 anda sedar ye dalila!!..dalam busy2 study (ehem!!) aku sempat amik gambar sekitar persediaan aku study untuk test nih..ngantuk weh!!



study untuk far450..account punye paper..kalau tak balance memang sakit hati..sebabnye kene wat balik tapi time test tak balance pun..beratus pulak tu memang sangat 'tak' bengang

ni pulak..saat2 terakhir study tuk last day test..inagatkan sikit je tapi teory die memang tak boleh blah..

macam bese siap tulis nota..tapi nota cam copy balik nota slide..haha..paling reti wat nota sendiri..:-p




keadaan katil time study..agak kedut2 cadar die sebab study bace nota lepastu tido..siap beg pun de atas katil..hehe


hah..air carot tuk mate yang sihat.dan otak yang cerdas tuk study n laptop perlu ditutup ye..supaya tidak menganggu proses pembelajaran..haha


camtula time aku study..aku jenis yang tak study sangat..so bile time nak test ke nak final ke..aku akan study dengan semangat n bersungguh2 (betul ke??hehe)..moral of the story study la awal2, jangan tido dalam kelas, always focus..yang paling penting jangan sampai 'tembus' time lecturer ajar..by the way..aku da deactive FB aku..so aku da tak berfacebooking lagi..saje je nak try hidup tanpa FB..hehe..rase2 boleh tak??tepuk dada tanye selera..tata..:-)

p/s: sebelum terlupa hepi besday kat besfren aku Nor Zatilamni Mustafa..hepi besday to u (2x)..may Allah bless u always..ingat anda da meningkat umur..moga2 cepat matang ye..hehe..;-p
 

Blog Template by BloggerCandy.com