Saturday, February 5, 2011

Kek tiramisu ke kek marie??

sebelum terlupe nak post entry pasal kek tiramisu yang aku wat..jadi baiklah aku post skrg..wat tiramisu ni bukannye susah mane pon cume nak wat ngn tak nak wat je..lagi satu bahan2 die susah nak dapat macam bahan utama die biskut tiramisu atau lebih dikenali ngn nama market die sponge fingers/boudoir/savoiardi..disebabkan kedai jual bahan kek tutup sempena chinese new year aku pun terpakse wat tiramisu gune biskut marie jadila nama die dari kek tiramisu ke kek marie..comel jugak name die kn..haha..jadi kat bawah adalah bahan2 die..


bahan2: biskut marie, whipping cream, cream cheese, nescafe/kopi


biskut marie seberapa byk yang diperlukan (ikut suke)



sepatutnye gune biskut tiramisu ni tapi ganti ngn biskut marie


250ml whipping cream



250gm cream cheese (pe2 jenama pon boleh tapi ni jenama yang selalu gune)



nescafe/kopi (bancuh and celup biskut marie dalam air kopi ni, so sukatan ikut suke je)


masukkan whipping cream n cream cheese n jangan lupe letak gula (ikut suke jugak, kalau nak manis letak lebih, kalau tak nak letak la sikit je) lepastu putar gune elektrik handmixer sampai jadi macam gamba kat bawah ni..


susun biskut yang dah dicelup dalam air kopi (jangan sampai lembik) dan letak adunan tadi atas biskut tadi, kemudian watla selang seli biskut marie n adunan sampai abes, lepas tu letak dalam fridge sampai keras dan letak atas die serbuk koko lepas kek tu keras


tadaa...jadila tiramisu atau kek marie..rupe die takdela cantik sgt tapi rase die sedap..hehe

amacam, senang tak wat kek tiramisu ni..senang kan..budak kecik pun boleh wat tau..haha..okayla sampai sini je enrty pasal tiramisu..kalau aku rajin, nak wat pasal cheese cake pulak..time for ur assignment dalila..karang sibuk wat kek sampai tak sentuh pulak buku2 pelajaran..kepada student2 kat luar sane selamat study..tata..:-)

1 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com