Sunday, February 6, 2011

Hari itu dalam sejarah

Title dah macam nak cite pasal sejarah negara, macam mane Malaysia kene jajah, camne Malaysia merdeka, sape yang jajah Malaysia dulu tapi aku bukanlah ahli sejarah atau guru sejarah untuk cite pasal sejarah tapi sebagai rakyat Malaysia yang lahir selepas Malaysia merdeka aku tau sejarah2 Malaysia bukan terpaksa utk amik tau tapi kene amik tau jugak sebab nanti kalau org luar tanye atau anak cucu tanye pasal sejarah Malaysia dolu2 tak tau pulak nak jawab, kan dah malu kat situ..huhu..sebenarnye dalam entry kali aku tak nak cite pasal sejarah Malaysia dulu..nnt2 aku cite..skrg ak nak cite pasal sejarah diri aku dulu..cite ni agak boring gak la tapi nak jugak cite..pe yang terbuka hati aku nak cite pasal bende ni adalah kawan sekolah aku dulu yang namanye aku rahsiakan..aku jumpe die kat shopping kompleks time aku shopping ngn mak aku, jumpe die terusla aku salam peluk cium ngn die almaklumlah lame tak jumpe kan, die cakap ngn aku yang betapa susahnye nak jumpe kawan2 lame skrg ni..yela sume busy ngn life masing2 kan termasuklah aku..hehe..aku pon pegi cakap ngn die aku busy study dan training..ooppss..training?? aku pon ngn segannya cakap kat die aku masuk palapes..terkejut jugak la die dengar perkataan tu..yela mau die tak terkejut dulu mase sekolah menengah aku tersangatla 'aktif' involve ngn aktiviti kat sekolah lagi2 sukan, dan2 aku masuk palapes kat u..haha..kalau nak tau aku ni kire cam budak nerd asyik belajar je (agak bajet disitu)..kire golongan budak pandai2 la walaupon takdela pandai sgt aku nih..haha..cite pasal palapes ni sebenarnye takdela nak masuk sangat..tau2 jela aku mane suke bende ala2 tentera tapi just nak cuba2 then dapat jugak masuk (finally)..first time masuk rase cam menyesal pulak, nak kuar pon de..tapi skrg dah nak masuk tiga tahun aku join palapes rase sayang nak tinggalkan..kawan2 satu batch dah rapat cam family sendiri, semua bende wat same2 kecuali 'melabur' n exam..yang tu kene wat sorang2 tak boleh wat ngn org lain..haha..kekadang dalam hati rase menyampah n nak kuar je tapi disebabkan budak2 batch aku yang banyak tolong aku n berkongsi macam2 perkara, aku tahan sampai tauliah kang (insyaallah)..berikut merupakan detik2 bahagia, susah dan senang kami satu batch bersama ( ayat skema pulak..hehe)


lokasi : tasik shah alam, Uitm shah alam (gambar time induction, mule2 aku join palapes..tgkla ktorg pakai baju putih means ktorg kadet lagi..yang lelaki botak sebelah aku tu name die fawaz, die antara yang paling sengal dlm batch ktorg..haha)
lokasi : Uitm shah alam, jeram toi, chendering terengganu ( ni first time ktorg pegi annual training atau dipanggil ACT (annual continuous training) dan fomdex..takyah taula makne die panjang sgt..hehe, balik dari training ni ktorg sume jadi 'putih' duduk tepi pantaila katekan)

lokasi : gunung nuang ( pegi gunung nuang kalau bukan mendaki wat pe lagi kan..penat tau mendaki tapi best!!)
lokasi : Utm skudai johor (aku terpilih utk menjadi fitik time senior aku tauliah, best dapat jumpe kawan baru)
lokasi : pangkalan tldm lumut perak ( yang ni pengalaman yang aku tak boleh aku lupekan, first time padamkan api gune fire extinguisher n host yang besar tu..api betul tau bukan main2..lepastu masuk simulator kapal utk wat latihan kebanjiran dalam kapal..awesome!!)
lokasi : Uitm shah alam, pangkalan tldm lumut perak ( ni pulak gamba batch aku time kawad konvo, melawat kapal n abseiling..sayang korg!!)

itula die antara gamba detik2 kami satu batch bersama..banyak lagi sebenarnya tapi takkan nak masukkan sume pulak..takde la namenye exclusive kan..haha..akhir kate Join Navy See the World..ahaks..tata..:-)

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com