Friday, February 18, 2011

Just for variety..

Lessons in Logic..

If your father is a poor man,
it is your fate but,
if your father-in-law is a poor man,
it's your stupidity.
Women will never be as
successful as men because
they have no wives to advise them.

Practice makes perfect.....
But nobody's perfect..... .
so why practice?

If it's true that we are here to help others,
then what exactly are the others here for?

Since light travels faster than sound,
people appear bright until you hear them speak.

"Your future depends on your dreams"
So go to sleep.

The more you learn, the more you know,
The more you know, the more you forget
The more you forget, the less you know
So.. why learn.

A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk, I have a work station....
what more can I say........

Husband and wife are like a pair
of scissors. Joint together, often
moving in opposite directions
yet punishing whoever comes
between them.


seem very logic right??but plz dont take it serious..it is just for your brain exercise..actually as muslim i found the sentences is very opposite to what Islam have taught us..again..not every rich man come from rich family, in this world everybody can success including WOMEN, yes nobody's perfect but is it wrong if we practice to be perfect?success doesn't come to you, you go to it, if there is no 'others' who exactly we want to help?, you cant just dream go work for it!!..learn, know and forget is a process of being smart, if you not forget what you know will you learn?..hurmm..now do u think all of the sentence is still logic..so morale of the story..use your brain that Allah gives to u to think whether it is right or wrong..not just blindly take what people say n tells..lastly 'rome wasn't built in a day'..tata..:-)

Salam Maulidur Rasul: Khutbah Terakhir Nabi Muhammad S.A.W

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah, tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah :

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.
Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.




credit to: www.iluvislam.com

Tuesday, February 15, 2011

Blind date

cuti yang hebat!!..rujuk kat entry aku yang lepas aku ade post pasal aktiviti hujung minggu aku..de yang jadi de yang tak jadi..huh sangat dramatik dan fantastik hujung minggu aku..antara aktiviti yang aku wat time cuti spesel Uitm dihatiku n cuti hujung minggu ni:

1) group dicussion pada ari khamis iaitu cuti spesel oleh Uitm dihatiku berlangsung dengan amannye hanye beberapa jam selepas sume ahli2 meja empat segi menyatakan tak sabar utk pegi 'lawatan sambil belajar' ke ou..^_^

2) sebelum kami pegi 'lawatan sambil belajar' ktorg pegi fak tanye pasal internship ktorg..huh..betapa risaunye sebab aku still tak dapat jawapan dari tempat praktikal yang aku mintak..:-(

3) lepas scene risau + sedih di fak, kami pun dengan segera tanpa berpikir lagi pegi melaksanakan aktiviti 'lawatan sambil belajar' ke ou..mula2 ktorg pegi seoul garden, satu restoran berkonsepkan korea..pergh mmg masyuk mkn kat situ sampai tak larat nak mkn da..sume jenis makanan ade dari ayam, daging, n mcm2 lagi..byk sangat tak yah la mention ek..haha..lepas perut kenyang bermula aktiviti kami melawat sekitar ou..paling tak tahan ktorg boleh pegi kedai craft yang name kedai die craft heaven..fuhh..sampai situ mulela melilau mate aku tgk barang craft dorg..bajet mcm kreatif sgt an..berape byk jenis kertas, pen kaler2 n mcm2 brg yang aku pun tak tau name die..tujuan ktorg masuk ni pun disebabkan assignment ktorg yang memerlukan ktorg menunjukkan kekreatifan ktorg ( bajet kreatif..ahaks)..yang tak tahannye beli brg utk assignment..semangat pulak tu..haha..lepas kami beli brg mengikut idea2 kreatif kami..time to pusing2 n shopping..aku sebenarnye nak beli kasut..tapi kwn aku yang beli..mmg tak 3 pasang kasut die beli..haha

ni la seoul garden one utama (credit to www.foodpoi.com)
4) balik dari 'lawatan sambil belajar' pening2 terus pegi meeting..huh..takde mood cite pasal meeting..:-p

5) paling kecewa bile tau yang briged bencana tak jadi..so terbantutla niat2 murni n semangat kenegaraan aku nak tolong mangsa2 banjir kat johor..huhu

6)disebabkan briged bencana tak jadi..aku pun dengan tak rela hati masuk larian sukol atau sukan antara kolej..ni sume sebab malas nak pegi pwtc yang hanye dengar ceramah je..xsanggup den..kang sakit belakang asek duduk je kat pwtc tu..aku lebih rela lari yang sekejap dari dengar ceramah yang lama walaupun lari penat..tapi aku jalan je aritu bukannye lari..haha..

7) lepas lari aku pegi makan ngn budak2 ni kat kenny rogers..sebab ape aku mkn kat situ??hah..sebab nak belanje kwn aku sorg ni..da lame aku janji nak belanje die dari tahun lepas lagi..haha..nasibla skrg baru de peluang nak belanje..hehe..kat bawah ni de la gamba2 'cun' aku makan2 ngn budak2 ni..


pose2 cun dari kami..especially yang baju stripes hijau tu paling cun..ahaks..

tengah syok minum n sebelah tu makanan aku..kenyang..haha

aksi2 semangat makan dari kami..timah sila jangan tido!!
ni pulak takde kene mengene ngn kenny rogers..just nak tunjuk hasil keje aku yang tak berapa kreatif utk subjek crg 530..rase2 cun tak??hehe

tu je la..gamba n ngomelan dari aku yang tengah tak tensen nih..huhu..hurmm..kenapa title ni blind date??hah..ade kisah disebaliknya yang takde kene mengene ngn date..hehe..tak yah la pikir kan pasal ape ek..sampai sini je..wait for the next entry..tata..:-)

Sunday, February 13, 2011

Jom minum air sejuk ramai2..

pernah tak dengar org cakap kalau mandi sebelum subuh boleh kurus, sebab air sejuk tu boleh bakar lemak..camtula aku tak ingat sangat pun..tibe2 ari tu aku terbace satu artikel kat paper pasal air sejuk atau ais yang banyak sangat manfaatnya..so aku nak kongsi rahsia air sejuk n ais ni ngn korg..

■ Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia (sukar tidur) agar dapat kembali tidur seperti biasa.

■ Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

■ Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.


sekadar gambar hiasan..tapi ais nih jangan pulak korg mkn..marah org..huhu

■ Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semula jadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

■ Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

■ Ais amat diperlukan mana-mana atlet dalam kecederaan yang tidak disangka-sangka,

■ Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

■ Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

■ Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.

hah..gune ais yang ni kalau nak minum..jangan yang org ukir tu korg amik..hampeh tul..

■ Air sejuk dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

■ Makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi 
atau yang terkena panas cahaya matahari yang pasti akan mengganggu sistem deria pada kulit.

■ Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai unsur spiritual yang jahat.

■ Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

■ Air sejuk juga dipercayai dapat menguatkan tulang bayi.

■ Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan pelbagai penyakit alahan dan jangkitan.

■ Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu intan.

■ Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.

■ Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat yang sudah hilang bagi mereka yang pengsan, gila dan koma untuk kembali sedar.

■ Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan asid urik akan meningkatkan suhu tulang.

■ Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

■ Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

■ Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

■ Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semula jadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

ais ni mmg feveret rakyat Malaysia nak2 time panas..perghh sedap gile!

■ Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk pada awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

tu lah die antara manfaat n kebaikan air sejuk n ais utk badan kite..semoga kite same2 boleh amalkan..aku teringin nak mandi sebelum subuh ari2..tapi mimpila kan..bangun mmg awal..slagi tak kul 730 pagi selagi tu aku tak bangun siap2 pegi kelas..tapi jangan salah sangka, solat subuh aku bangun tau just aku tido lepas solat subuh tu..haha..takpe2 aku cube lagi utk bangun n mandi sebelum subuh..usaha tangga kejayaan..tata..:-)

Thursday, February 10, 2011

Bakal bendahari negara

sedih sebab tak dapat balik rumah jumpa family tersayang walaupun uitm cuti dua ari..huh..benci tul..sume gara2 personaliti aku yang nmpak macam banker atau pemegang duit..haha..agaknyela..mungkin juge satu ari impian aku utk jadi akauntan akan tercapai..aminn..disebabkan itu byk aktiviti sume nak aku jadi bendahari..mungkin juge sebab aku amik kos akaun kot tu yang dorg ingat aku sesuai jadi bendahari tapi bknnye bendari tau..haha..bendari tu tukang masak..dalam bab masak pun aku okay jugakla..yeke??..okay skrg kite lupekan pasal bendahari tu walaupun title entry ni pasal bendahari..kite beralih kpd aktiviti hujung minggu aku termasuk cuti dua ari dari uitm dihatiku..

1. esok bersamaan ari khamis..aku kene pegi group discussion pukul 8 pg tau..bkn 8 mlm..tula kene berkorban bgn awal walaupun esok takde kelas..tapi mungkin de org yang bernasib baik de kelas esok contohnya jiran depan bilik..hihi..pegi kelas elok2 ek..

2. ari khamis ade jugak aktiviti 'lawatan sambil belajar' ke ou..mungkin akan makan2 n shopping..duit mmg banyak kan nak shopping..huhu

3. ari khamis malam ade meeting karnival sukan yang menyebabkan aku tak dapat balik..tapi takpe disebabkan keje sebagai bendahari tak boleh ditinggalkan..sedia berkorban!!(semangat kenegaraan ade lagi..hehe)

gamba ni takde kene mengene pun..just nak tunjukkan elemen semangat time kaco dodol..hehe

4. ari jumaat balik rumah kejap jumpe mama n papa tersayang termasuk baby alana..haha rindunye ngn baby botak..

5. ari jumaat petang bertolak ke johor utk program briged bencana..iaitu program tolong mangsa banjir kt johor..sekali lagi sedia berkorban demi negara..hehe..program ni sampai ari ahad..so pakej percutian dijohor 3 ari 2 mlm ditaja sepenuhnye oleh uitm dihatiku..yeah!!

6. ari ahad adalah disediakan utk wat assignment yang 'sikit'..huhu
 
tu lah die aktiviti aku minggu ni..sebenarnye program pegi johor tu volunteer sape yang nak pegi..so aku sebagai rakyat Malaysia yang bertanggunjawab pun dgn segera tanpa menoleh lagi bagi name..mungkin semangat program destini kenegaraan yang aku pegi raye cina ari tu masih ade..jadi sementara semangat tu masih ade baik aku pun mevolunteerkan diri aku..haha..lagipun aku tak pernah jadi volunteer utk tolong mangsa2 bencana ni..so ade peluang baik aku amik kan..hehe..nnt kalau aku rajin bergamba kat sane aku wat satu entry utk program briged bencana tu..skrg ni mate pun da ngantuk so time to sleep..sebelum tu jangan tanya ape yang negara bagi kat kite tapi ape yang kite bagi kat negara..renung2kan..selamat malam ..tata..:-)

Tuesday, February 8, 2011

Kenapa aku berbelog?

mungkin de yang tertanya2 kenapa aku berbelog??rajinla pulak aku menulis dan memerah idea utk isi blog aku nih..sebenarnya bukan pe2 pun saje je suka2..nak tambah pendapatan mungkin??takla..takdela sampai ke situ..hehe..elaun n biasiswa aku pun tak abes lagi..kalau abes pun sebab aku memang kaki shopping n agak boros sedikit..sikit je tau..tak sampai tahap kritikal lagi..haha..mesti org pikir camtu kan wat blog sebab nak tambah income..yela skrg ramai blogger yang jadi jutawan..korg tau kan sape blogger yang jutawan sebab byk masuk paper kebelakangan ni..aku takdela nak sampai camtu..hehe..tapi kite mungkin satu ari nanti??haha..main2 je..aku nih banyak sangat idea n cite yang nak diceritakan n diluahkan tapi takde sape yang nak dengar..yela kawan2 aku yang aku salu pot pet kat dorg pun de keje lain gak kan..takkan nak dengar aku bebel je..so dengan create satu blog aku pun dapat meluahkan segalanya yang tak terluah..ade bende yang terpikir kat otak je tulis kat blog..kan senang tu tak payah nak tunggu orang siap sedia utk dengar cerita kite yang mungkin akan meloyakan tekak mereka..haha..bukanlah bermaksud utk mengenepikan org yang rajin mendengar atau suke mendengar masalah n cerite org lain tapi just untuk jalan alternative jika takde sape yang sudi..huhu..agak best jugak la berbelog ni..macam2 boleh cite..boleh letak gamba lagi..ahaks..aku sebenarnye suka bergamba cume malu je..haha..bajet betul!!so..takde pape pun entry ni just tulis utk menhilangkan rase boring dipetang hari..humm satu lagi..blog jugak boleh hilangkan rase boring tau..lastly..semoga esok lebih baik dari arini..erk..cam takde kene mengene..haha..takpela..hepi selalu..tata..:-)

Belajar bahagia dengan diri sendiri

Mungkin post aku yang sebelum ni pasal bahagia bercuti..sekarang aku nak berdiskusi pasal bahagia lagi tapi dengan diri sendiri..hurm tadi time wat assignment tiba2 aku terfikir n tanye diri aku sendiri aku bahagia tak ngn diri aku sendiri??susah nak jawab soalan tu sebab aku pon tak tau nak jawab pe..aku bahagia ke tak..huhu..mungkin korg pon de terfikir gak kan??bagi aku mungkin kite hepi ngn family, kawan2 n org2 sekeliling kite tapi dgn diri sendiri??de tak kekadang tu korg  rase menyampah dgn diri korg sendiri..contohnye sume keje yang korg wat tak betul, pencapaian korg tak okay ke..aku pon kekadang rase camtu..kekadang la takdela selalu sebab aku ni jenis yang tak kesah..lantaklah ko nak wat pe..satu lagi aku jenis bermotivasi agak tinggi la n paling paling suke berangan..kekadang berangan yang macam2 tapi almost sume yang aku berangan tak dapat walaupun bende tu simple je..tula pada pendapat tuk korg bahagia dgn diri sendiri kite kene belajar sayang diri sendiri..hah..bukan kene sayang tuhan, makbapak n korg punye ehem2 je tapi diri sendiri pon korg kene sayang..pernah tak dengar orang cakap sayang diri sendiri dulu baru boleh sayang orang lain..sayang diri sendiri bukanla bermaksud kite pentingkan diri sendiri tapi kite hargai diri sendiri..kire camtulah dalam kepala otak aku nih..haha..so disebabkan aku terpikirkan pasal bende ni..aku surf tenet n terus google how to to love yourself atau bahasa melayunye macamane nak sayang diri sendiri..jadi bacelah article yang aku dpt dari tenet ni (copy n paste je..hehe)

1. Fall in love with yourself. Think about what makes you You. Just like a flower that needs watering to grow, learn to nurture yourself in every way. Love yourself for all the good that you see and accept your flaws and the fact that you are imperfect. This does not mean that you do not learn to change from your shortcomings; instead, you are being gentle and kind to yourself despite all your “flaws”. Look in the mirror and fall in love with the reflection that is You.
“To love oneself is the beginning of a life-long romance.”
Oscar Wilde quotes (Irish Poet, Novelist, Dramatist and Critic, 1854-1900)
2. Eliminate Self Criticism. Do you often berate yourself over the tiniest thing? Is there a little voice inside your head that often tells you that you are no good because you are stupid or make mistakes. If you find that you criticize yourself often, make an effort to stop the self criticism.
“I CAN is 100 times more important than IQ.” — unknown
3. Be Kind And Positive. When you start to think kindly and positively about yourself, the love you have for yourself just grows. Make it a habit to praise yourself everyday, while in the front of the mirror. Because of such thoughts, you naturally undertake empowering actions that support your development.

4. Acknowledge Your Effort. It’s not always about winning or having success in everything that you do. Many times, it is the effort that counts! Acknowledge that you’ve done your best, even if you have failed to produce tangible results.

5. Let Go Of Worry. Loving yourself requires you to let go of your worry. It is a horrible way to live a life filled with constant worrying. I can attest to that! Worry does not help in any way. It cannot, on its own, make things happen. Only wise actions can! So instead of worrying, spend time thinking about what you can do to help in the situation. If the situation is beyond your control, then ask the Universe for your desired outcome and let things work out on their own. Things will come to be, if they are meant to be.
“There is only one way to happiness and that is to cease worrying about things which are beyond the power of our will.” — Epictetus quotes (Greek philosopher associated with the Stoics, AD 55-c.135)
6. Trust Yourself. Have confidence in your abilities. Know that you have the ability to make important changes for yourself, for as long as you put your heart to it. You can also support yourself by visualizing desired outcomes.
“Trust yourself. You know more than you think you do.”
Benjamin Spock quotes (American Pediatrician and Author, 1903-1998)
7. Forgive Yourself. If you have made mistakes in the past that had caused you to feel less worthy, then you need to forgive yourself. All of us make mistakes; so there really is no need to beat yourself up over them. Or if you’ve been carrying around a baggage of emotional hurt because of a childhood trauma, learn to forgive yourself.
“To forgive is to set a prisoner free and discover that the prisoner was you.”
Lewis B. Smedes quotes
8. Be Truthful To Yourself. Loving yourself requires you to be truthful about your own feelings. If you are happy, acknowledge the joy. If you are sad, acknowledge the sorrow. When you are truthful about your feelings, you do not try to lie to yourself or seek to bury your negative emotions. Instead, acknowledging what you feel provides a good guide to what your thoughts are. And as we all know, thoughts can be changed, so that healing and self growth can take place.

9. Grow Spiritually. When you spend time growing spiritually, loving yourself is an automatic thing. You become more peaceful, connected, kind, loving and compassionate. You nurture a mind that grows more beautiful by the day. How to not love yourself in the process?

10. Make Positive Affirmations Everyday. Post affirmations that can help raise your self esteem everyday. For instance, say this to yourself “I love and accept myself completely and unconditionally.” Read your affirmations out loud several times a day.

11. Express Gratitude. Express gratitude for the person that you are. For instance, cultivate an appreciation for your strengths and gifts. Also, feel a sense of gratitude that you are alive and well, and fully capable of making a difference in your life.

12. Nurture Your Dreams. Why deny yourself your dreams? When you nurture your dreams, you would love the life that you are leading. Every moment that you live is a joy because you are expressing yourself fully.
Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. —Mark Twain

13. Boost Your Self Confidence. Make a deliberate attempt to look for opportunities that can help improve your sense of Self. For instance, if you are particularly good at doing something, set aside more time to indulge and improve your skills on it. Knowing that you have particular gifts can boost your self esteem.

14. Relax. You need to give yourself space to take breaks every now and then. If you spend your time working, without paying attention to your health, it also means that you do not love yourself well enough to take care of your own body. Fill your time with silence, soothing music and visions of beauty; anything that nourishes your Soul.

15. Have Fun. Inject some fun into your life. Life is meant to be an enjoyable. Don’t take life or yourself too seriously. If you can think of life in this manner, you automatically relax and quit worrying over things that do not matter.

16. Look After Your Body. It is important that you strengthen yourself with proper nutrition and regular exercise. Your body is a temple and you should treat it with respect, love and care. It has been found that the lack of self love is often the root causes of conditions like eating disorders, obesity or even terminal diseases.
“Take care of your body. It’s the only place you have to live.”
Jim Rohn quotes (American Speaker and Author. He is famous for motivational audio programs for Business and Life. )
17. Learn To See Beauty. When you learn to see beauty in every thing, you will also see beauty in yourself. Hence, stop to smell the flowers. Notice everything. Feel everything. The pink blush of the flowers in your garden, the greenness of the plains, the whisper of the gentle wind, or the myriad hues of an evening sky.

“I am Me. In all the world, there is no one else exactly like me. Everything that comes out of me is authentically mine, because I alone chose it — I own everything about me: my body, my feelings, my mouth, my voice, all my actions, whether they be to others or myself. I own my fantasies, my dreams, my hopes, my fears. I own my triumphs and successes, all my failures and mistakes.
Because I own all of me, I can become intimately acquainted with me. By so doing, I can love me and be friendly with all my parts. I know there are aspects about myself that puzzle me, and other aspects that I do not know — but as long as I am friendly and loving to myself, I can courageously and hopefully look for solutions to the puzzles and ways to find out more about me.
However I look and sound, whatever I say and do, and whatever I think and feel at a given moment in time is authentically me. If later some parts of how I looked, sounded, thought, and felt turn out to be unfitting, I can discard that which is unfitting, keep the rest, and invent something new for that which I discarded. I can see, hear, feel, think, say, and do. I have the tools to survive, to be close to others, to be productive, and to make sense and order out of the world of people and things outside of me.
I own me, and therefore, I can engineer me. I am me, and I am Okay.”
Denis2005 Virginia Satir quotes (American Psychologist and Educator, 1916-1988)
tu die article pasal how to love yourself..byk tau korg bace la..mungkin aku belum mampu tuk wat sumenye tapi aku suke yang tips no.12 n 15 sebab aku mmg suke berangan n suke enjoy..pasal camtu suke pulak kan..haha..tak pe wat sikit2 mungkin kite akan jumpe dgn siape kite yang sebenar..jangan ingat diri kite ni de dua pulak maksudnye kite akan kenal sifat n perangai kite yang sebenar..cammtula..aku pun sebenarnye da pening nih..huhu..jangan lupe bace petikan yang last sekali tu..sangat bermotivasi tau.. lastly terima kasih banyak2 kat web yang sediakan article bermotivasi ni www.abundancetapestry.com..thank u so much..tata..:-)

Monday, February 7, 2011

Bahagia bercuti

esok da mula kelas, maknenye ari ni da abes cuti..buku yang bawa balik rumah bajet nak wat assignment kat rumah..aku bawa balik kolej dalam keadaan yang sama..tiada perubahan, hurmm..camnila tiap2 cuti midsem ke, cuti hujung mgg ke bawa buku tapi tak pernah buka..menipula kalau tak pernah buka..de jugakla buka tapi tengok2 n wat sikit je..takde mood nak wat cutila katekan..haha..mmg hepi bile cuti tapi bile balik je pening kepala keje banyak tak siap kan..sape yang tak pening..pm pon pening kalau keje tak siap..huhu..jadi dari sinilah misi menyiapkan keje2 yang tertangguh bermula..kat situ baru sedar mak ai banyaknye keje aku!!huh..cuti bagai nak rak tapi satu keje sekolah pon tak siap..isk kat situ barula terdetik kat hati aku kene berubah ni..huhu cam azam tahun baru jekk??..
 

ni la rupenye meja study aku bile wat keje..paling tak bersepah kan

buku yang aku bace sampai pening2 tapi satu pon tak paham..tapi takpe aku bace lagi sampai paham..huhu

sambil menyelam minum air..mmg sedap..haha..sambil wat keje aku berfacebooking..mmg masuk kan pe yang aku bace..hampeh betul..

ni deretan buku2 aku part 6 ni sikit je..tapi assignment buku hijau yang tebal tu aku tak siap termasuklah buku yang ungu..'terbaik' dalila!!!

huh..korg mesti de yang camni jugak kan..tapi takpe jangan risau kita mesti berubah demi mase depan kite (cewahh nasihat org..huhu) lastly nasihat terakhir dari aku wat la keje anda jangan tangguh2..tak elok untuk student cam kite ni..nak2 pulak yang jenis suka tidur kat kelas..da la lecturer ajar kat depan tak dengar lepas tu balik tak study pulak..jangan camtu ye adik2..akhir kate success doesn't come to you,you go to it..tata..:-)

Sunday, February 6, 2011

Hari itu dalam sejarah

Title dah macam nak cite pasal sejarah negara, macam mane Malaysia kene jajah, camne Malaysia merdeka, sape yang jajah Malaysia dulu tapi aku bukanlah ahli sejarah atau guru sejarah untuk cite pasal sejarah tapi sebagai rakyat Malaysia yang lahir selepas Malaysia merdeka aku tau sejarah2 Malaysia bukan terpaksa utk amik tau tapi kene amik tau jugak sebab nanti kalau org luar tanye atau anak cucu tanye pasal sejarah Malaysia dolu2 tak tau pulak nak jawab, kan dah malu kat situ..huhu..sebenarnye dalam entry kali aku tak nak cite pasal sejarah Malaysia dulu..nnt2 aku cite..skrg ak nak cite pasal sejarah diri aku dulu..cite ni agak boring gak la tapi nak jugak cite..pe yang terbuka hati aku nak cite pasal bende ni adalah kawan sekolah aku dulu yang namanye aku rahsiakan..aku jumpe die kat shopping kompleks time aku shopping ngn mak aku, jumpe die terusla aku salam peluk cium ngn die almaklumlah lame tak jumpe kan, die cakap ngn aku yang betapa susahnye nak jumpe kawan2 lame skrg ni..yela sume busy ngn life masing2 kan termasuklah aku..hehe..aku pon pegi cakap ngn die aku busy study dan training..ooppss..training?? aku pon ngn segannya cakap kat die aku masuk palapes..terkejut jugak la die dengar perkataan tu..yela mau die tak terkejut dulu mase sekolah menengah aku tersangatla 'aktif' involve ngn aktiviti kat sekolah lagi2 sukan, dan2 aku masuk palapes kat u..haha..kalau nak tau aku ni kire cam budak nerd asyik belajar je (agak bajet disitu)..kire golongan budak pandai2 la walaupon takdela pandai sgt aku nih..haha..cite pasal palapes ni sebenarnye takdela nak masuk sangat..tau2 jela aku mane suke bende ala2 tentera tapi just nak cuba2 then dapat jugak masuk (finally)..first time masuk rase cam menyesal pulak, nak kuar pon de..tapi skrg dah nak masuk tiga tahun aku join palapes rase sayang nak tinggalkan..kawan2 satu batch dah rapat cam family sendiri, semua bende wat same2 kecuali 'melabur' n exam..yang tu kene wat sorang2 tak boleh wat ngn org lain..haha..kekadang dalam hati rase menyampah n nak kuar je tapi disebabkan budak2 batch aku yang banyak tolong aku n berkongsi macam2 perkara, aku tahan sampai tauliah kang (insyaallah)..berikut merupakan detik2 bahagia, susah dan senang kami satu batch bersama ( ayat skema pulak..hehe)


lokasi : tasik shah alam, Uitm shah alam (gambar time induction, mule2 aku join palapes..tgkla ktorg pakai baju putih means ktorg kadet lagi..yang lelaki botak sebelah aku tu name die fawaz, die antara yang paling sengal dlm batch ktorg..haha)
lokasi : Uitm shah alam, jeram toi, chendering terengganu ( ni first time ktorg pegi annual training atau dipanggil ACT (annual continuous training) dan fomdex..takyah taula makne die panjang sgt..hehe, balik dari training ni ktorg sume jadi 'putih' duduk tepi pantaila katekan)

lokasi : gunung nuang ( pegi gunung nuang kalau bukan mendaki wat pe lagi kan..penat tau mendaki tapi best!!)
lokasi : Utm skudai johor (aku terpilih utk menjadi fitik time senior aku tauliah, best dapat jumpe kawan baru)
lokasi : pangkalan tldm lumut perak ( yang ni pengalaman yang aku tak boleh aku lupekan, first time padamkan api gune fire extinguisher n host yang besar tu..api betul tau bukan main2..lepastu masuk simulator kapal utk wat latihan kebanjiran dalam kapal..awesome!!)
lokasi : Uitm shah alam, pangkalan tldm lumut perak ( ni pulak gamba batch aku time kawad konvo, melawat kapal n abseiling..sayang korg!!)

itula die antara gamba detik2 kami satu batch bersama..banyak lagi sebenarnya tapi takkan nak masukkan sume pulak..takde la namenye exclusive kan..haha..akhir kate Join Navy See the World..ahaks..tata..:-)

Saturday, February 5, 2011

Kek tiramisu ke kek marie??

sebelum terlupe nak post entry pasal kek tiramisu yang aku wat..jadi baiklah aku post skrg..wat tiramisu ni bukannye susah mane pon cume nak wat ngn tak nak wat je..lagi satu bahan2 die susah nak dapat macam bahan utama die biskut tiramisu atau lebih dikenali ngn nama market die sponge fingers/boudoir/savoiardi..disebabkan kedai jual bahan kek tutup sempena chinese new year aku pun terpakse wat tiramisu gune biskut marie jadila nama die dari kek tiramisu ke kek marie..comel jugak name die kn..haha..jadi kat bawah adalah bahan2 die..


bahan2: biskut marie, whipping cream, cream cheese, nescafe/kopi


biskut marie seberapa byk yang diperlukan (ikut suke)



sepatutnye gune biskut tiramisu ni tapi ganti ngn biskut marie


250ml whipping cream



250gm cream cheese (pe2 jenama pon boleh tapi ni jenama yang selalu gune)



nescafe/kopi (bancuh and celup biskut marie dalam air kopi ni, so sukatan ikut suke je)


masukkan whipping cream n cream cheese n jangan lupe letak gula (ikut suke jugak, kalau nak manis letak lebih, kalau tak nak letak la sikit je) lepastu putar gune elektrik handmixer sampai jadi macam gamba kat bawah ni..


susun biskut yang dah dicelup dalam air kopi (jangan sampai lembik) dan letak adunan tadi atas biskut tadi, kemudian watla selang seli biskut marie n adunan sampai abes, lepas tu letak dalam fridge sampai keras dan letak atas die serbuk koko lepas kek tu keras


tadaa...jadila tiramisu atau kek marie..rupe die takdela cantik sgt tapi rase die sedap..hehe

amacam, senang tak wat kek tiramisu ni..senang kan..budak kecik pun boleh wat tau..haha..okayla sampai sini je enrty pasal tiramisu..kalau aku rajin, nak wat pasal cheese cake pulak..time for ur assignment dalila..karang sibuk wat kek sampai tak sentuh pulak buku2 pelajaran..kepada student2 kat luar sane selamat study..tata..:-)

Congrates tira!!

Finally, masa yang ditunggu2 dah tiba, kawan aku Nurathirah Azmi dah pun selamat ditunangkan semalam 4hb Feb 2011, tahniah sekali lagi..bukan pe ni first pegi rumah kawan tunang..excited!!haha..walaupun kami pusing2 sekitar shah alam sebelum jumpe highway ke JB dan masuk empat2 simpang di sempang ampat, kemudian pegi balai polis tanye kat mana kg tira tapi akhirnya kami selamat smpai rumah tira dalam pukul 11 atau 12..tak ingatla pukul bape, lupe nak tgk jam sebab pening + semangat.haha..hurmm..taknak cakap banyak..tengok dan renungkan gambar2 kami kat rumah tira time majlis tunang die..


 kami posing2 kat hantaran, boleh dikirakan wajib bergambar ngn hantaran bile g majlis org kawen atau tunang (aku rasela..tak tau la org lain)




 ni gamba org yang ditempah khas dari shah alam utk wat inai kat tgn tira..cantik tau corak inai ni..penat pikir nak wat camne..tapi tadaa inila hasilnya..



 ni pulak gamba aweks cun berangan cam die pulak yang tunang..tapi rase2 yang tgh tunduk tu paling cantik dan 'bersedia'..mungkin die malu..ahaks (sori pady)..hehe



 kami bersama pengantin..oopss..silap belum lagi pengantin tau..



 ahli majlis skodeng



ini die detik2 menjadi tunangan org



lastly..bergamba kenangan before balik


tu die gamba2 kami kat rumah tira..sikit je tak banyak pon..cantik tak kami?haha tak payah jawab, kami tau jawapannye..neway balik dari rumah tira ktorg pegi the mines jalan2..biasela org mude kan, tak sah kalau tak melencong tempat lain..aku n pady pegi tengok wayang the green hornet..lawak gak la cite die dan yang lain2 kocek, lala n yaya pegi karaoke..kami pegi ngn baju kurung tau!! ala2 perempuan melayu terakhir gitu..ahaks..lastly tahniah sekali lagi kat tira semoga bahagia sampai anak cucu..tata..:-)








Friday, February 4, 2011

semangat edit blog

mengantuknye edit blog tapi semangat tu ade kn..yela dulu blog cantik (cantik gak la) pegi delete..kan sekarang kene wat balik sumenya, sebenarnye xberapa nak puas ati ngn design blog ni tapi boleh la sebab da malas sangat nak cari lain..takpe2 de mase boleh edit lagi. kene tido awal ni sebab esok nak pegi tampin rumah kawan tunang..wow kawan aku da nak tunang rase cam tak caye pulak, neway die pon dah lame kapel so elokla die tunang kate orang elakkan maksiat...insyaallah..aku bile lagi??haha..lambat lagi mr. right pon tak jumpe lagi..kite doakan la kawan aku ni bahagia sampai anak cucu..cukuplah sampai sini melalut..selamat malam..tata..:-)

Thursday, February 3, 2011

cakap tak serupa bikin

kat entry yang mula2 cakap pasal suka online shopping, padahal lepas tulis dan2 pegi shopping kat jusco..hahaha..tapi jangan salah anggap pulak, bukannye pe cari bahan2 nak wat kek, biasela kalau balik rumah dah takde keje lain selain menyepahkan dapur dgn mencuba resipi2 kek + biskut..tapi malangnye kebanyakan cubaan tak menjadi maknenye kat sini de yang jadi tau macam kek keju org putih ckp cheese cake, sebabnye wat kek tu la yang paling senang antara kek2 yang lain (bajettt)..berbalik pasal beli bahan2 kek kat jusco tadi, tak jumpe pon cari biskut tiramisu nak wat kek tiramisu yang femes tu (ehem..mintak2la jadi) tapi takpe gune biskut lain pon boleh sebenarnye tapi saje je ngade2 nak kuar boring duduk rumah katekan..haha..sekarang nak mulakan misi menyepahkan dapur..tata..:-)

comeback

fuhhh..lame da tak berbelog ni..dulu de blog tapi malas nk tulis @ taip, takde idea, ditambahnya ngn busy training + assignment jadi delete atau dipendekkan cite hapuskan jela blog tu. dulu de gak la cita2 nk wat biznes gune blog, sebab mmg suke online shopping kt tenet..beli baju, beg tangan, purse waima bedak pon beli online kt tenet almaklumlah malas nk keluar so buka lappy, pasang tenet, surf shop kt web then klik je barang nk beli..kan senang tu, tak payah susah2 nak siap cantik2 ( mesti kene cantik2,jaga market..hehe),hidupkan enjin kerete, nak2 pulak kereta takde minyak kene isi dulu (duit lagi tu..isk2), sampai shopping kompleks cari parking pulak da bazir masa kt situ..sampai la nak bayar brg kene que panjang baru boleh bayar..huh..panjang pulak cite kan..by the way suka hati korg nk beli online atau beli offline (eh de pulak beli offline..haha) yang penting yang mana satu lagi senang..yela kita hidup ni kan sume nak senang..neway sampai sini dulu..tata..:-)
 

Blog Template by BloggerCandy.com